Komut bloğu, çoğu oyuncu için bir bilinmezdir. Çünkü normal dünyada oluşmaz. Kullanabilmek için yetkili (hilelerin aktif olması) olmanız ve oyun biçiminizin yaratıcı (gamemode-1) olması lazım. Öncelikle bu blok yaratıcı biçimde bile komut ile alınıyor. Menüde bulunmaz. Almak için “/give <oyuncuismi> <eşyakimliği>” komutunu kullanmalısınız (Eşya kimlikleri 1.8 sürümünden itibaren değişti!). Ayrıca sunucular için bir kaç şey daha var. “server.properties” dosyasından şunların ayarlı olması lazım:

  • enable-command-block=true
  • op-permission-level=2 (2, 3 veya 4 olmalı. Normalde 4’tür.)

Bloğun işlevi basit; kızıl taş sinyali alınca içinde barındırdığı komutu çalıştırmak. Ayrıca komut blokları kızıl taş yasalarına uymaz. Normal bir kızıl taş makinesinden farklı çalışırlar. En basit örneği kızıl taş makinelerinin (kızıl taş lambası hariç) üzerinden kızıl taş bağlantısı geçmez. Fakat komut bloğundan geçer. Ve de yalnızca kızıl taş yenileyicinin algıladığı, düşük sinyali algılayabilir (Düşük sinyal kızıl taştan değil de bloklardan geçen sinyaldir. Yalnızca kızıl taş yenileyici ona etki edip aktif (yüksek) hale getirebilir. Eğer fırsatım olursa daha ayrıntılı bir yazıda anlatırım.). Biraz da komutlara bakalım, ne dersiniz?

İlk önce size hitaplardan bahsedeyim. Hitaplar (aslında ben uydurdum böyle bir terim yok), komut bloğunun hangi varlıklara etki edeceğidir.

Bunlar canlı da olabilir cansız da. Mesela bir bölgedeki bütün elmas cevherlerini taşa çevirebilirsiniz. Ya da oyundaki bütün oyuncuları bir bölgeye dağıtabilirsiniz.

Önce belirli hitaplar; @a, @p, @r, @e. Bunlar sayesinde canlıları kontrol edebiliyoruz. Tabii sizin canlı olduğunu bilmediğiniz şeyler de var. Örnek atılmış ok, eşya çerçevesi, vagon… @a oyundaki (o dünyadaki, tüm Minecraft oyuncuları değil, öyle bir şey epik olurdu) bütün oyunculara etki eder. @p komut bloğuna en yakın oyuncuya etki eder. @r rastgele bir oyuncuya etki eder. @e oyundaki (belli bir bölge ama çok büyük bu nedenle “hepsi” diyebiliyoruz) bütün canlılara (oyuncular dâhil) etki eder.

Bunlar için belirli nitelikler de var. Örneğin “@a[r=10]” komut bloğuna 10 metre (1 metre = 1 blok) uzaklıktaki bütün oyunculara etki ettirir. Yani nitelikleri kullanarak belirli oyuncuları ararsınız (oyun biçimi, konumu, deneyim seviyesi vesaire vesaire). Bu nitelikler şunlardır:

  • x” Varlığın aranacağı bölgenin merkezinin X koordinatı
  • y” Varlığın aranacağı bölgenin merkezinin Y koordinatı
  • z” Varlığın aranacağı bölgenin merkezinin Z koordinatı
  • r” Varlığın aranacağı alanın yarı çapı
  • rm” Varlığın aranacağı alanın başlayacağı çap uzunluğu (örnek vereceğim)
  • m” Oyuncunun oyun biçimi (yalnızca oyuncuları seçmede kullanılır)
  • c” Hitap edilecek en yüksek varlık sayısı
  • l” Deneyim seviyesi (skor, alttaki yeşil bar) üst sınırı
  • lm” Deneyim seviyesi alt sınırı (bu ve bir üstteki de yalnızca oyuncular için geçerli)
  • type” Varlık tipi

Eğer bunları yanlış yazarsanız yazmamışsınız gibi kabul edilir. Örnek: “@e[tpe=Zombie]” bu “@e” olarak alınır.

İşte size birkaç tane örnek:

@e[type=Villager,r=10,rm=6]” bu demektir ki: yalnızca köylü olan ve bu komut bloğuna olan uzaklığı 6 ve 10 metre arasında olan varlıklara etki et.

gamemode 0 @a[m=1]” bu tam bir komuttur. Yapacağı ise oyun biçimi bir olan oyuncuların oyun biçimini sıfıra almaktır. Eğer bu komutu bir bloğa yazıp onu da bir saat devresine bağlarsanız bir haritada hileyi engelleyici olarak kullanabilirsiniz.

tellraw @a[lm=50,l=50] {text:”Tebrikler!”, color:green, bold:true, hoverEvent:{action:show_text,value:”Evet artık 50. seviyesin! :D”}}” komutunu yazdığımız bir komut bloğunu çalıştırdığımızda yalnızca 50. seviye olan oyunculara görünen yeşil ve kalın yazılmış bir “Tebrikler!” yazısı çıkar. Ve fareyi sohbet penceresinde üzerine götürdüklerinde “Evet artık 50. seviyesin! 😀” diye bir yazı çıkar.

 

 

 

Bir de belirli kalıbı olmayan hitaplar var. Bunlar bir oyuncuya hitap için isim yazma, bir bloğa hitap için koordinat yazma veya bir alandaki bloklar/varlıklar/oyuncular için alanın iki zıt köşe koordinatlarını yazma olarak özetlenebilir.

Ayrıca birkaç küçük not söyleyeyim:

  • /ban, /banlist, /ban-ip, /debug, /deop, /kick, /op, /pardon, /pardon-ip, /publish, /save-all, /save-off, /save-on, /stop, /whitelist ayrıca /list komutu dışında yalnızca çoklu oyuncuda olan tüm komutlar” komut bloğu tarafından çalıştırılamaz!
  • /help, /seed, /list, /scoreboard objectives, /scoreboard players ve /scoreboard teams list” komutları kullanılabilir ama kısıtlı olarak. Örneğin “/help” komutuyla sohbet bölümünde komutları gösteren yazılar çıkar. Fakat komut bloğunda kullanırsanız yalnızca komut bloğunun ekranında ve çıkışında yazar (oyun kurallarında komut bloğu çıkışının aktif olması gerekir).

Şimdilik bu kadar. Uzadıkça sıkıcı olur. Başka bir yazıda komutlara derinden bakarız. İyi oyunlar. Ve lütfen öğrendiklerinizi haritalarınızda kullanın. Elin adamı neler yapıyor biz ölünce baştan başlamamak için yatak kullanıyoruz.

Etiketler:
, ,

Eklenme:
03 Aralık 2014

Bu yazı tarafından yazıldı.

Üç yıldır Minecraft oynuyor ve bir yıldır mod yazıyorum. Kızıl taş ve komut blokları hakkında da çok şey bilirim.

Twitter'dan Takip Et

  1. Tellraw komudunun birçok yazılışı var sadece birini göstermen hata olmuş ama yararlı bir yazı.

  2. osman

    Mine Craft BigDig Modu hangi eşya ne işe yarar? nasıl yapılır? birbirine nasıl bağlanır? hepsini öğrenmek aşşadaki linke tıklayınız videolu ve sesli bigdig serisi mevcuttur..

    https://www.youtube.com/channel/UCxCImysdYWSswvL0_rz8gYw

  3. peki komut nasıl yapıştırılır

  4. nasıl kodları yapıştırıcam

  5. çok iyi çalışıyor arkadaşımın serverinde başka türlüsünü denedik

  6. kod nasıl yapıştırılır

  7. miraç

    yapıştırmak için ctrl _ v yapın

Bir yorum yaz